U povodu nadolazećeg mubarek mjeseca, 09.03.2024. godine, u punoj sali zgrade Općine Novi Grad, Fondacija EDUCOS je organizirala Seminar za žene pod nazivom: “U susret ramazanu”.

S obzirom na činjenicu da se Fondacija bavi unapređenjem obrazovnih, kulturnih, društvenih i tradicijskih vrijednosti građana, Seminar je bio idealna prilika da se uz ugodan ambijent, kvalitetnu organizaciju i motivirajuće predavače barem na trenutak odvojimo od pozornice svakodnevnih dunjalučkih dešavanja preplavljenih raznim obavezama, te da osjetimo slast i dašak duhovnosti za kojom toliko čeznemo, kako bi duša pronašla svoj mir.

O postu kao receptu za zdravlje sa medicinskog aspekta i brojnim prednostima za naš organizam, govorio je Mr.sc.dr Amir Selimagić, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatologije. Potom je profesorica Havka Ahmetović-Velić, magistar bosanskog jezika i književnosti, certificirana NLP practicionar trenerica, ujedno i dugogodišnja aktivistica Fondacije, na emotivan način iznijela priču o otkrivanju snage duhovne inteligencije.

Poruke predavanja su da uz fizičku aktivnost i zdravo tijelo, vodeći brigu pri tome šta i u kolikoj mjeri unosimo u naš organizam, moramo voditi računa na koji način postići bolje unutarnje stanje u ramazanu. Neki od savjeta su: dova, istigfar, intenzivno druženje sa Kur’anom, udjeljivanje. Ono što je profesorica Ahmetović-Velić istakla, a ostavilo je poseban dojam na prisutne gošće jeste savjet da se smanje obaveze tokom mjeseca ramazana, a koje se odnose na višesatno pripremanje obimnih iftara, jer to nije svrha posta. Obratiti pažnju na kradljivce vremena, a to su telefon i televizija. Post predstavlja samoodgoj i samokontrolu i u tim segmentima.

Predavači su kvalitetnim, stručnim i emotivnim pristupom doprinijeli salvi emocija kod auditorijuma, a cjelokupan dojam zaokružen je volonterskim aktivnostima studentica, koje su učeći odlomke iz Kur’ana, njihovim tumačenjem, izvođenjem duhovne muzike, dale posebnu notu cjelokupnom programu.

Druženje je nastavljeno uz prigodnu zakusku, koju su organizirale aktivistice Fondacije.