OHR ima ustavnu obavezu da djeluje.

U organizaciji Fondacije EDUCOS u Sarajevu je u utorak 22. novembra organizovano predavanje na temu “Bosna i Hercegovina jučer, danas, sutra”, a gost predavač je bio diplomata Mirza Hajrić.

U svojstvu osobe koju krasi dugogodišnje kako novinarsko, tako i iskustvo u radu u Predsjedništvu BiH, Agenciji za promociju inostranih investicija i raznim međunarodnim organizacijama gospodin Hajrić je dao svoj osvrt na značaj antifačističke borbe naroda BiH tokom Drugog svjetskog rata i na presudnu ulogu zapadnih saveznika koji su upravo u karakteru narodnog otpora stranom okupatoru i domaćim kvislinzima prepoznali stranu koju je trebalo podržati. 

“Ne mogu a da ne iskažem svoje iznenađenje time da su upravo ti stranci i predstavnici takve diplomatske tradicije zakazali pola vijeka kasnije kada je opet na sceni bila agresija na jednu suverenu državu od strane fašističkih elemenata, ali ovoga puta Zapad nije iskazao spremnost da podrži antifašističku borbu već je BiH nametnut embargo na uvoz oružja”, naglasio je između ostalo g. Hajrić osvrćući se na karakter borbe Armije BiH tokom minule agresije. 

Inače, Hajrića je agresija na BiH zatekla u Velikoj Britaniji gdje je radio kao dopisnik Oslobođenja, ali je na poziv Predsjedništva Republike pristao da 1994. godine dođe u Sarajevo i svoja poznanstva u evropskim centrima moći i komunikacijske vještine pretoči u konkretnu pomoć svojoj zemlji u opsadi.

Govoreći o sadašnjim izazovima sa kojima se naše društvo i zemlja nalaze Hajrić je naglasio da ne trebamo nasjedati na privid koji nam daju mediji te da na terenu u cijeloj BiH postoji puno više privrženosti BiH nego što mi to očekujemo. Izlaz iz stanja vidi u ekonomskom prosporitetu, uvezivanju sa dijasporom i reformi pravosudnog sistema. Istakao je da ne trebamo sve nade usmjeravati na podršku međunarodnog faktora i OHR-a iako je toj ustanovi po Ustavu BiH obaveza da se bavi deblokadom procesa. “Ako za primjer uzmemo rad Centralne banke BiH vidjećemo da stranci znaju organizovati i vrlo kvalitetno voditi jednu instituciju, ali ako od toga imaju direktnog interesa”, podsjetio je Hajrić.

Prisutni studenti i aktivisti imali su dosta pitanja tako da je cijelo predavanje trajalo duže od planiranog. Na kraju programa prisutne su muzičkim izvedbama obradovala dječica i pokazujući umjeće u pjevanju pjesama posvećenim domovini.